
Bachelor in
Bachelor i enogastronomi i bjergområder Free University of Bozen-Bolzano

Introduktion
Dette program, udviklet sammen med kokken Norbert Niederkofler, giver dig de tværfaglige færdigheder, du har brug for for at arbejde inden for sund, bæredygtig bjergenogastronomi, respektere biodiversitet, bygge på lokale traditioner og produkter og fokusere på fødevareinnovation i en cirkulær økonomi.
Tradition (respekt for værdier, gamle forarbejdningsmetoder og territoriet), kreativitet (brug af naturlige produkter for at få mest muligt ud af deres smag), ærlighed (at værdsætte producenternes arbejde ved at integrere dem i en god cirkel, der producerer økonomisk, social og kulturel vækst), innovation (ved at bruge forskellige teknikker til at udvinde mest mulig smag fra råvaren og præsentere det så naturligt som muligt på tallerkenen) og bæredygtighed (integrere processer i et cirkulært system, der samtidig udvikler køkkenet, økonomien og kulturen) er værdierne der guider dette program.
Målet med dette tresprogede program er at uddanne mad- og vineksperter, der er i stand til at hæve mad til status som kultur og give den en ny identitet, på grundlag af Michelin-kokken Norbert Niederkoflers Cook the Mountain-filosofi. Et innovativt koncept, der har til formål at gentænke økonomisk og social udvikling ved at undersøge forholdet mellem produktion, produkt, territorium og forbrug for at skabe et køkken, der er en katalysator for kulturelle processer for at sprede en model for bæredygtig udvikling. Råvarerne, som ofte er svære at finde i en uigennemtrængelig kontekst som Dolomitterne eller andre bjergområder, bliver gjort mere værdifulde gennem genoprettelse af traditioner og genopdagelse af biodiversitet med det endelige resultat at hæve mad til kultur og give den en ny identitet. Effekten er at bidrage til skabelsen af et tværgående forskningslaboratorium om gastronomi, der undersøger de værdier, der på globalt plan kulturelt og socialt forener de mennesker, der lever i bjergene som en ressource, passion, udfordring, arv, der skal beskyttes, som samt at tilskynde til en ny måde at opleve forholdet mellem køkken og bjerge, der kombinerer etik og hygge, miljømæssig bæredygtighed og territorial udvikling.
I denne sammenhæng påtager mad- og vineksperter, der dimitterer fra dette program, rollen som "emotionelle undervisere", der er i stand til at fremme en ny livsstil.
Indlæggelser
Læreplan
Programmet kombinerer foredrag, besøg og aktiviteter med landmænd og workshops med madlavningsoplevelser med internationalt anerkendte kokke og et praktikophold på AlpiNNN - Food Space & Restaurant, Norbert Niederkofler og Paolo Ferretti's restaurant, der ligger på toppen af Kronplatz-Plan de Corones og er defineret som "hjemsted for Cook the Mountain".
I den første del af programmet undervises der i grundlæggende begreber inden for matematik, statistik, kemi og biologi samt i bæredygtig plante- og dyreproduktion og den historiske og antropologiske udvikling i brugen af disse. Det andet år er helliget fødevarer og vin, herunder processer, teknologier og organisationsmodeller, mikroorganismers rolle i fødevarer og hvordan man kontrollerer dem, sikring af fødevarehygiejne, fermenterede produkter samt økonomisk forvaltning af små og store fødevare- og vinvirksomheder (fra agriturisme til cateringvirksomheder på forskellige niveauer i produktionskæden). Endelig er det tredje år dedikeret til visuel og sensorisk kommunikation af fødevare- og vinprodukter, markedsføring og fødevarelovgivning samt teknikker til genanvendelse af biprodukter.
De lokale hotelskoler og den sydtyrolske hotel- og restaurationsforening (HGV) er også aktive partnere.
Udvekslingsprogrammer og praktikophold
Fakultetet tilbyder udvekslingsprogrammer med universiteter over hele verden, og unibz er en del af et stort netværk af samarbejder med arbejdsgivere i Italien og i udlandet, hvor du kan tage din obligatoriske praktik.
Programundervisning
Karrieremuligheder
De færdiguddannede kandidater arbejder som eksperter i mad og vin i bjergområder i tekniske og organisatoriske stillinger med specifikke færdigheder inden for fødevaresektoren (teknologi og kvalitetskontrol, fødevaresikkerhed og hygiejne, ledelse af produktionsvirksomheder inden for mad og vin i bjergområder), som hotelmestre eller køkkenchefer, logistikledere, indkøbseksperter eller ledere af specialiserede virksomheder såsom cateringvirksomheder, restauranter eller virksomheder, der tilbyder typiske produkter og tjenesteydelser inden for mad og vin i bjergområder (landbrugsturisme, mad- og vinturisme, e-handel, sociale medier, konferencer og arrangementer).
Takket være deres solide videnskabelige, kulturelle og tekniske færdigheder vil de være i stand til at varetage kommunikationsopgaver i medierne eller i større virksomheder inden for fødevare-, gastronomi-, catering- og vinsektoren, i ledelsen og tilrettelæggelsen af kulturelle arrangementer, i mad- og vinkritik, i den regionale gastronomiske markedsføring, i analysen af virksomhedsstrategier og økonomiske/finansielle og kulturelle/kunstneriske værdier (landbrugets og fødevarernes historie; fødevarekultur og symbolik; antropologiske studier, kunst og design).
Derefter kan de også beslutte at fortsætte deres uddannelse ved at tilmelde sig et masterprogram inden for fødevarevidenskab og -teknologi, landbrug eller vinavl og ønologi.